Qigong

Qigong

In mijn lessen gebruik ik vaak qigong als warming up.
Qi betekent: ‘energie’ of ‘lucht’, gong betekent ‘werken’, ‘oefenen’.
Deze woorden hebben meerdere betekenissen maar het gaat om de betekenis in deze context. Qigong betekent werken met qi en het in balans brengen van qi in ons lichaam. Wanneer men het heeft over qigong bedoelt men enkelvoudige oefeningen die je een aantal achter elkaar uitvoert. Voorbeelden hier van zijn: ‘Ba Duan Jin’ ofwel de Acht brokaten en de  ’18 Taiji Qigong’. Het ademhalingspatroon speelt in deze series vaak een belangrijke rol.

Qigong is al eeuwen oud, meer dan 5000 jaar. De oorsprong zit vermoedelijk in de dansen van sjamanen. Het zijn zeer uitgedachte systemen. Ze volgen vaak ook een bepaalde vaste volgorde waar je je het best aan kunt houden. Ze zijn gebaseerd op eeuwenoude kennis van het lichaam, energie-banen en gezondheidsleer.
Er is sprake van ‘qigong’ die iedereen ter bevordering van zijn gezondheid kan doen en ‘medische qigong’, oefeningen die bepaalde aandoeningen of ziekten helpen bestrijden. Vooral in China maar ook in Amerika wordt veel onderzoek gedaan naar de effecten van dit soort oefeningen op onze gezondheid.

Als warming up kan ik bv gebruik maken van de acht brokaten (Ba Duan Jin) zie hier, de 18 taiji qigong shibashi of de achttien therapieën (Lian Gong Shi Ba Fa) of een andere qigong serie.
Ik gebruik deze oefeningen om het lichaam los en soepel te maken, je alert te maken op de bewegingen van je lichaam en je uit je hoofd met je aandacht je lijf in te krijgen. Dit als voorbereiding op het uitvoeren van de bewegingsvormen uit taiji dao.

Als je meer wilt weten: contact

Qigong, Span de boog

Ba Duan Jin: Span de Boog

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren