Meditatie

Taiji dao is meditatie in beweging.

In taiji dao voer je de bewegingen met aandacht uit en je laat je niet afleiden door andere gedachten. Het is actiever dan op een kussen zitten. Toch is het ontspanning voor lichaam en geest. Het uitvoeren van taiji dao brengt rust. Deze rust verdiept zich in de meditatie op de stoel en versterkt het meditatieve aspect van de bewegingsvormen uit taiji dao.

In mijn lessen doen we regelmatig meditatie op de stoel, met of zonder beweging. We richten dan de aandacht op ons lichaam (bv een lichaamsscan of beweging) of brengen de aandacht naar de beweging van de ademhaling in het lichaam. ‘De aandacht richten’ kun je trainen, net zoals je het lichaam kunt trainen. Daarmee versterk je het concentratievermogen.

Beter kunnen concentreren helpt je aandachtig te zijn bij het uitvoeren van een taiji-vorm. Je leert je minder af te laten leiden door gedachten of dingen die buiten je om gebeuren. Je aandacht richt zich op de bewegingen van je lichaam. Eén van de deelnemers gaf ooit precies weer wat ik er mee wil bereiken: ze gaf aan dat ze nu voelde dat haar hele lichaam bezig was te bewegen.
De bewegingen die je maakt hebben vaak een functie, maar het gaat er vooral om hoe je de bewegingen doet, nl langzaam, ontspannen en met aandacht (mindful).

In plaats van concentreren praat ik liever over aandachtig zijn. De aandacht bij het bewegen hebben. Geconcentreerd associeer ik meer met rimpels in je voorhoofd, ergens je aandacht bij hebben is veel meer ontspannen.

De ‘stoelsessie’ tijdens de lessen wordt over het algemeen als zeer prettig ervaren. Meestal zijn we eerst een half uur staand bezig, dan ongeveer een kwartier op de stoel en het laatste kwartier weer staand.

Als je meer wilt weten: contact

 Dhyana Mudra | meditatie | San Qi Dao 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren